מגדיל טווח קליטה סלולרית
טלפון סלולרי הוא אחד האמצעים הפופולאריים ביותר לתקשורת בין בני אדם כיום, אם לא הפופולארי ביותר. קליטה סלולרית היא חיונית על מנת להפוך את הצלצול מהצד האחד, או שליחת SMS והודעות אינטרנט, לאות שנקלט בצד השני. כולנו לוקחים זאת כמובן מאליו, אבל מהי קליטה סלולרית ומדוע היא חשובה?
כיצד עובדת קליטה סלולרית?
קליטה סלולרית היא למעשה המוליך של רשת תקשורת. הקרינה האלקטרומגנטית מעבירה את האינפורמציה לתחנות הממסר, שמעבירות אותו אל הטלפונים הסלולריים. למעשה תקשורת סלולרית, המושתתת על הגברת קליטה סלולרית וקרינה, מחולקות לאזורים גיאוגרפיים דמיוניים של השטח אותו הם רוצים לכסות. למשל, ארצות הברית, תל אביב, בוקרשט. האזורים האלו ממופים על ידי תחנות ממסר אשר נקראות תאים, CELLS, ובשל כך נקרא הטלפון, טלפון סלולרי. בכל אזור גיאוגרפי יש תאים כאלו, ואתר שידור מרכזי שנקרא BASE STATION, המקשר בין הטלפונים למרכז הראשי.
מה הן תחנות ממסר?
תחנות ממסר הן אלמנט קריטי להגדלת טווח קליטה בכל תקשורת אלחוטית, בוודאי בכל הקשור לעבודת קליטה סלולרית. במקרה של קליטה סלולרית מדובר באותות רדיו, ותחנת הממסר קולטת אותו מתחנה אחרת, מגבירה אותו, ומפיצה אותו לתחנה אחרת.
תחנות ממסר עובדות בשלושה שלבים: קליטה ע"ב רכיב קליטה אחד או יותר, עיבוד ע"ב שחזור האות, תיקונו אם יש צורך, המרה ועוד, ושידור – למשל הגברה ועוד. המונח תחנת ממסר מתייחס גם לכל הקשור לקליטה סלולרית, אבל גם לשידורי רדיו, שידורים צבאיים ועוד. תחנת ממסר היא הדרך היחידה לשמור על האות רציף וחזק, מכיוון שככל שהוא מתרחק מהתחנה הוא נחלש, מה שנקרא דעיכה של האות בתווך.
שיטות שידור של קליטה סלולרית ובעיות קליטה נפוצות
שיטות שידור של מגבר קליטה סלולרית הן מגוונות, ומה שקובע אותן בדרך כלל הוא המחוקק בכל מדינה, בעיקר על פי קריטריונים כלכליים, צפיפות אוכלוסין ומצב כלכלי, וכמובן בריאות הציבור. כאמור, האות האלקטרומגנטי מפוזר במרחב על בסיס התחנות. אם המכשיר הסלולרי לא נמצא בטווח השידור, הקליטה תלך ותרד על לגבי אפס. כולנו מכירים מקרים בהם אנחנו נוסעים לאילת, או לים המלח, ופתאום אין קליטה והטלפון מתחבר אוטומטית לתחנות ממסר ירדניות. זו בדיוק בעיה בשיטת השידור. בישראל, שיטת השידור היא רט"ן, רדיו טלפוני נייד. 95% מהעולם מצוי תחת קליטה סלולרית דור 2 ו-59% מ-95% בדור 3.
בעיות הקליטה נובעות בדרך כלל מקירות עבים או מתחם תת קרקעי, שם האות לא עובר, ואין קליטה או אינטרנט.
החדשות הטובות בתחום הקליטה הסלולרית
היום יש רכיבי רשת זעירים MICROCELLS, או PICOCELLS, שמאפשרים לפזר בצורה אפקטיבית מאד את האותות. בשל כך, קיימים מגברים ומכשירים רבים מסוגים שונים, שיכולים להגביר את האות שמגיע בין 2 תחנות, ובכך לתרום לאינטרנט וקליטת שיחות איכותיות בתוך מקלט, למשל, כאילו היה בחוץ!